Jonge makers project


Over Start Up

3 circusprojecten door circustalent geïnspireerd op Jheronimus Bosch
Cie. Hélaba © Nikki Nordmann

Mogen we aan u voorstellen:

 • Michiel Deprez
 • Nick van der Heyden
 • Hélaba Compagnie // Camille Paycha & Ruben Mardulier

Vier talentvolle jonge makers in het circus die een eigen voorstelling maken rond Jheronimus Bosch.

Deze recent afgestudeerde circusartiesten hebben allen de Academy for Circus and Performance Art aan de Fontys Hogeschool in Tilburg gevolgd. Tijdens het Start Up project worden zij begeleid in het onderzoek, de dramaturgie en creatieproces naar het maken van een flexibel in te zetten voorstelling die zowel buiten als binnen kan spelen.

Het project wordt georganiseerd in het kader Jheronimus Bosch 500 in samenwerking met Festival Circolo. 

Michiel Deprez

Spectrum
image by WebDog

Michiel Deprez studeerde in 2015 af aan de Academy for circus and performance art in Tilburg. Tijdens zijn opleiding specialiseerde hij zich in jonglerie. Sindsdien werkt hij voornamelijk aan 2 projecten, een daarvan is de voorstelling van 20 minuten in het kader van het Jeroen Bosch jaar. Het andere project is een samenwerking met de Nwe Vorst in Tilburg.

Spectrum is gebouwd rond ballen met een laag gips, er wordt veel gespeeld met ritme en later met kleur. De eerste helft is improvisatie pur sang, het spel is simpel, namelijk proberen bewust worden van de kwaliteit of het gevoel of de beweging die vanzelf opkomt bij het jongleren en dit dan zo ver mogelijk uitvergroten. Telkens een bal valt breekt het gips, de improvisatie gaat door tot alle ballen gebroken zijn.

Wanneer de kleuren tevoorschijn zijn gekomen kunnen we organiseren, waar alles voordien wit was is er nu een heterogene wereld. Organiseren wordt een spel op zich, eerst visueel dan ritmisch spelen met de jongleerballen. Uiteindelijk is er een organisatie op scène, deze wordt gebruikt voor het laatste gedeelte, een jongleer-routine die gebruik maakt van de verschillende kleuren om het jongleren volgbaar te maken.

Financieel

 • €700,-/show  excl BTW
 • excl reiskosten vanaf ‘s-Hertogenbosch, Nederland.
 • excl overnachting (bij meerdere speeldagen of indien terugreizen met openbaar vervoer niet meer mogelijk is.)

Bij het boeken van meer dan één show, of een gecombineerde boeking met andere Jeroen Bosch voorstellingen uit het Start Up project, wordt in overleg een nieuwe prijs afgesproken.

Bezoek de website van Michiel Deprez

Nick van der Heyden

Project JB

Gespecialiseerd in handstanden vertaalt Nick van der Heyden het werk van Jheronimus Bosch in deze solo-voorstelling naar het hedendaagse circus. Project JB speelt met de elementen van een drieluik: het licht transformeert door verleiding naar het derde luik, duisternis. De combinatie van verschillende circuselementen creëert een ijzersterk beeld.

Na het zien van zijn eerste circusvoorstelling weet Nick het zeker, hij wil acrobaat worden. Inmiddels is hij afgestudeerd aan de Academy for Circus and Performance Art (ACaPA). Project JB komt aan als zweepslag en speelt met je geweten.

Bekijk de trailer

Dramaturgie: Petra Eikelenboom, grafisch vormgeving: Eleonora Louise

Financieel:

 • €700,-/show  excl BTW
 • excl reiskosten vanaf St.Michielsgestel, Nederland.
 • excl overnachting (bij meerdere speeldagen of indien terugreizen met openbaar vervoer niet meer mogelijk is.)

Bij het boeken van meer dan één show, of een gecombineerde boeking met andere Jeroen Bosch voorstellingen uit het Start Up project, wordt in overleg een nieuwe prijs afgesproken.

Bezoek de website van Nick van der Heyden

Hélaba Cie. // Camille Paycha & Ruben Mardulier

I ate the entire fruit salad

Na tien jaar van gymnastiek, neemt bij Camille Paycha de passie voor de kunst het over. Al snel ontdekt zij de wereld van het nieuwe circus en weet ze dat ze daar haar beroep van wil maken. Dat brengt haar naar het zuiden van Frankrijk voor de voorbereidende school Piste d'Azur. Vervolgens volgt ze de Academie voor Circus and Performance Art van Tilburg, waar ze zich specialiseerde in aerial straps. Deze discipline is voor haar een prachtige combinatie van kracht, beweging, acrobatiek op de grond en in de lucht. 

Ruben Mardulier studeerde ook aan de Academie voor Circus and Performance Art in Tilburg (NL), waar hij zich specialiseerde in acrodanse; een acrobatische onderzoek dat zich voedt uit de hedendaagse dans. Ruben houdt ervan om zijn lichaam uit te dagen om verbazing tot stand te brengen.

I ate the entire fruitsalad speelt zich af in een modern Hof van Eden. Een metalen citroenboom siert het podium, samen met een ijzeren tafel, een computer en een boeket bloemen. Camille en Ruben proberen te begrijpen wat het betekent om Adam en Eva te zijn, samen gaan zij op zoeken naar de antwoorden: Ontmoet God Google..

Hélaba Compagnie bestaat sinds de zomer van 2015 en speelde al in Zwitserland, Italië, Frankrijk, en België. Ruben & Camille zijn beiden afgestudeerd aan de Academy for Circus and Performance Art (ACaPA) in Tilburg. Het duet, de acro dans van Ruben op de vloer en Camille in aerial straps in de lucht, maakt de voorstelling van Hélaba Compagnie een lust voor het oog.
 
Dramaturgie: Petra Eikelenboom, choreografische hulp: Kim Ceysens, scenografie: Pluck Venema, Eddie Vogel en Jurriaan de Vries, visual design: Nikki Nordmann, special thanks to: Google translate.

Financieel:

 • Uitkoopsom voor 1 voorstelling €900,-
 • excl. BTW, reiskosten vanaf Sint-Michielsgestel, Nederland
 • excl. verblijfkosten (indien voorstellingen op meerdere dagen)

Bij het boeken van meer dan één show, of een gecombineerde boeking met andere Jeroen Bosch voorstellingen uit het Start Up project, wordt in overleg een nieuwe prijs afgesproken.

Bezoek de website van Hélaba Compagnie

Tourneelijst

Gespeeld:

24 & 25 maart 2016, Festival Cement ('s Hertogenbosch) Ruben Mardulier & Camille Paycha (Hélaba Compagnie) en Nick van der Heyden

8 april 2016, De NWE Vorst (Tilburg) Michiel Deprez, Ruben Mardulier & Camille Paycha (Hélaba Compagnie) en Nick van der Heyden

TENT (Amsterdam) Michiel Deprez, Ruben Mardulier & Camille Paycha (Hélaba Compagnie) en Nick van der Heyden

28 mei 2016, Fries Straattheaterfestival (Leeuwarden) Michiel Deprez en Ruben Mardulier & Camille Paycha (Hélaba Compagnie)

29 mei 2016, Kunstenbo(!)sdesarts (Kasteelbrakel) Ruben Mardulier & Camille Paycha (Hélaba Compagnie)

10 t/m 19 juni 2016, Oerol (Terschelling) Michiel Deprez, Ruben Mardulier & Camille Paycha (Hélaba Compagnie) en Nick van der Heyden

17 juli 2016, MiraMirO (Gent) Michiel Deprez

19 juli 2016, MiraMirO (Gent) Nick van der Heyden

22 t/m 24 juli 2016, CirquePlus (Brugge) Ruben Mardulier & Camille Paycha (Hélaba Compagnie)

4-14 augustus 2016, Theaterfestival Boulevard (’s-Hertogenbosch) Michiel Deprez

24 september 2016, Korzo (Den Haag) Michiel Deprez & Nick van der Heyden

21 t/m 30 oktober 2016, Festival Circolo (Liempde) Michiel Deprez, Ruben Mardulier & Camille Paycha (Hélaba Compagnie) en Nick van der Heyden